מהן תרופות נגד כאבי שיניים ? אלה הן תרופות אנלגטיות ( תרופות נגד כאב ) ומטרתן למנוע, להפסיק או לפחות להקטין את הכאב. כמובן, מיד עם הופעת הכאב יש לגשת לרופא השיניים. עם זאת – לפעמים נוצר צורך להיעזר בתרופות . ברור שאין בכך פתרון קבוע אלא הקלה זמנית בלבד.
כאבים באזור הפנים עשויים לנבוע ממקורות שונים. כאבי שיניים, דלקת חניכיים, תסמונת מפרקי הלסת, סינוסיטיס, (דלקת במערות הפנים). מורסה בחוד השורש, עששת עמוקה, מצב לאחר עקירה או השתלת שיניים. כאב של שן בינה כלואה, כאב משן שבורה ועוד.
כל אלה כואבים בצורה שונה ובעוצמות שונות. יש להתאים תרופה לכל סוג כאב ספציפית.
שימוש מושכל בתכשירי תרופות נגד כאבי שיניים עשוי לחסוך הרבה צרות ואף להציל חיים. הדבר חשוב בכל מקרה של כאב ובמיוחד בשליטה על כאב ממקור דנטלי או כאב לאחר טיפול שיניים. הכאב ממורסה בשן למשל עלול להיות חזק מאד. מטופלים רבים לא חושבים על הסיכון הבריאותי שבנטילת תרופות נגד כאבי שיניים, כל מה שמעניין אותם- זה שהכאב ייפסק. החכמה היא- לדעת להשתמש בחומרים משככי כאב ברפואת שיניים בצורה יעילה וחכמה בן זמנית.
האם תרופות נגד כאבי שיניים שאתה לוקח מועילות או פוגעות?
אף אחד לא אוהב כאב וכולנו מוכנים לעשות הכל כדי להימנע ממנו. הנטייה הטבעית היא "לקפוץ" ישר לתרופות או תרופות נגד כאב שיניים. צריך להבין, שקיימות בכך גם סכנות נסתרות.
משככי כאב עשויים להכיל חומר מגוונים או קומבינציה של מספר חומרים פעילים. לכן חשוב שהמטופל יידע מה הוא נוטל. הסיכונים עולים אם המטופל נוטל יותר מתרופה אחת תגובות בין תרופתיות הן מצב מסוכן וכדאי למנוע אותן.
תכשירים בעלי שם מסחרי שונה עלולים להכיל את אותו החומר הפעיל מבחינה רפואית. ללא מידע מפורט המטופל עלול לקבל מינון יתר של התרופה ולהיפגע.
כמו כן, אם קיבלת מרשם למשכך כאב נגד כאב ראש למשל, זה לא אומר שהתרופה תעבוד גם נגד כאב שיניים. כמובן המטופל חייב לדעת האם יש לו אלרגיות לתרופות שונות בכלל ולמשככי כאב בפרט.
להלן התרופות השכיחות בשימוש נגד כאבי שיניים. חלקן דורשות מרשם רופא, אחרות נמכרות ללא מרשם.
פראצטמול (אקמול) – תרופה ללא מרשם, יחסית חלשה אך מספקת ברוב המקרים. מינון יתר או שימוש לאורך זמן ב- Paracetamol ללא השגחת רופא עלול לפגוע בכבד.
איבופרופן – תרופה נפוצה , יעילה מאד, ממשפחת נוגדי דלקת נטולי סטרואידים NSAID . שימוש לא מבוקר עלול לגרות את הקיבה ואף לגרום לכיב.
אופטלגין – יעיל מאד, עלול להיות מסוכן למטופלים חולי תסמונת G6PD ( אלרגים גם לפול ). בעיה נפוצה בקרב יוצאי איראן ועיראק.
אספירין – יעיל ונפוץ, עלול לגרות קיבה, לא מומלץ לאנשים הסובלים מכיב קיבה. עלול להאריך את הדימום , לכן לא מומלץ לאחר פעולות כירורגיות – עקירות, השתלת שיניים, ניתוח חניכיים.
******חובה לעיין באלון המידע למטופל הנמצא בתוך האריזה וחובה להיוועץ ברופא השיניים .