דלקת חניכיים בהריון Pregnancy gingivitis היא תופעה נפוצה ביותר ומקורה בשינויים הורמונליים ובעלייה בזרימת הדם בגוף המתרחשים בגוף האישה בתקופת ההריון.
ביטויי הדלקת הם רגישות מוגברת, דימומים ונפיחויות, ולפעמים אף מעין "גידולים" על גבי החניכיים.
דלקת חניכיים של הריון Pregnancy gingivitis וגידולי הריון Pregnancy tumor , עלול להופיע אצל כמחצית הנשים. עקב השינויים ההורמונליים, החניכיים מגיבות ביתר לנוכחות לכלוך ולו הקטן ביותר ומפתחים דלקת.
(גידולי ההריון אינם מסכני חיים ובד"כ חולפים לאחר הלידה). למרות שדלקת חניכיים של הריון עלולה להופיע גם אצל נשים, המקפידות היטב על ניקיון השיניים, אשה הרה אשר לא מקפידה
על ההגיינה האורלית נמצאות בקבוצת סיכון גבוה למחלה.
האם דלקת חניכיים בהריון מסוכנת? אכן כן.
א. הסכנה המידית היא התפתחות דלקת חניכיים מתקדמת, שתוצאותיה הן הרס ואבדן רקמת
החניכיים "הוורודה", החיצונית. מצב זה עלול להביא לפגמים אסתטיים , המצריכים לעתים
ניתוחי חניכיים . הפגמים עלולים להישאר לצמיתות.
ב. במקרים החמורים יותר, הדלקת החיצונית מסתבכת לדלקת כללית במנגנון האחיזה של
השיניים ומתרחש הרס עצם הלסת . שיניים אשר איבדו את העצם המאחזת- הופכות לניידות.
לעיתים קרובות – נעקרות ומחייבות השתלת שיניים .
ג.לידה מוקדמת- אפילו במקרים של דלקת קלה, חיידקי הפה עלולים לחדור למחזור הדם דרך החניכיים. כתגובה לזיהום, הגוף מייצר חומרים כימיים, העלולים לתת "פקודה" לזירוז הלידה . על פי המחקרים המעודכנים, אישה הסובלת מדלקת חניכיים בהריון נמצאת בקבוצת סיכון ללידה מוקדמת או ללידת תינוק משקל נמוך בשכיחות זהה לסיכון אצל נשים מעשנות, נשים אלכוהוליסטיות .
מה עושים?
א. המניעה- צחצוח קפדני ונכון, וביקור אצל רופא השיניים שלך לפחות כל 3 חודשים.
ב. ניקוי שיניים וסילוק אבנית אצל שיננית מספר פעמים במהלך ההריון, בהתאם להמלצות
הרופא שלך. מותר לבצע ניקוי בכל תקופת ההריון .(לעומת זאת טיפול שיניים רגיל אשר אינו דחוף, מומלץ
לבצע בחודשים 4-6 בלבד, בטרימסטר השני של ההריון). סילוק האבנית מתבצע בעזרת מכשיר על קולי רוטט – Ultrasonic scaler
ואינו פוגע בזגוגית השן. אין הגבלה לכמות טיפולי ניקוי אבן המותרים לביצוע.
ג. *** חשוב ליידע את הרופא כי הינך בהריון
טיפול שיניים בהריון
טיפול שיניים בהריון חייב להיות חלק מ"טופס הטיולים" שלך לקראת הלידה. כפי שאת קובעת תורים מסודרים אצל רופא הנשים שלך, מכינה את חדר הילדים בבית ומשתתפת בקורסי הכנה ללידה, כך עליך להכין את פיך ואת שינייך לקראת בואו של התינוק.
טיפול שיניים בהריון הוא בטוח וחשוב לבריאותך ולמהלכו התקין של ההריון. במהלך ביקוריך במרפאת השיניים, במקביל לניקוי שיניים ופרוצדורות כגון סתימות, תוכלי לקבל הדרכה של הרופא שלך בנושאים דנטליים הקשורים בהריון.
להלן שאלות נפוצות בנושא טיפול שיניים בהריון
האם מותר לצלם שיניים בהריון ? – אין מניעה לבצע צילומי שיניים אשר חיוניים לאבחנה וטיפול. זה נכון במיוחד היום, כאשר בכל מרפאת שיניים מודרנית ומתקדמת משתמשים בצילום דיגיטלי, הפולט קרינה מינימאלית. יחד עם זאת, במרפאתנו אנו נוהגים לכסות את איזור הבטן בסינר עופרת כפול ואת איזור הצוואר ( בלוטת התריס) בצווארון עופרת מיוחד.
אילו תרופת בטוחות בהריון ? – קיימות מספר תרופות הבטוחות במהלך טיפול שיניים בהריון. כל מקרה לגופו. אנו נוהגים ליצור קשר עם רופא הנשים ורופא המשפחה של האישה ומתאמים את מהלך הטיפול ואת רשימת התרופות המותרות.
באיזה שלב של ההריון עלי ליידע את רופא השיניים שלי על מצבי ? – יש ליידע את הרופא מיידית אפילו במקרה של חשד להריון. יש ליידע את הרופא מהו גיל ההריון. בדרך כלל, טיפולים לא דחופים יבוצעו בשליש השני. טיפולים אלקטיביים, כלומר טיפולים מתוך בחירה, כגון השתלת שיניים או שיקום פה נרחב – יידחו עד לאחר הלידה.
האם מותר לקבל זריקת הרדמה מקומית במהלך טיפול שיניים בהריון ? – אלחוש מקומי במהלך הריון בטוח לאם ולעובר. מחקרים מראים שאין עלייה בשיעור הפלות,לא נצפתה ירידה משקל התינוקות, לא היו יותר מומים מולדים או לידות מוקדמות בעקבות מתן זריקת הרדמה מקומית לנשים הרות לצורך טיפול שיניים.
מהן השפעות ההריון על מצב הפה? – חלק מהנשים ההרות לא ירגישו כל הבדל, אך חלקן עלול לפתח את התופעות הבאות:
1.דלקת חניכיים בהריון.
חלק מהנשים ייפתחו דלקת חניכיים – כאב, נפיחות ודימומים עקב השינויים ההורמונליים המתרחשים בגוף האישה. רצוי לעבור ניקוי שיניים סדיר על ידי שיננית לפחות פעם בשלושה חודשים. חלק מהנשים ההרות נוטות להימנע מצחצוח שיניים בגלל בחילות, רפלקס הקאה מוגבר וכאב חניכיים. חשוב למנוע דלקת חניכיים בהריון , הוכח כי היא מעלה סיכון ללידה מוקדמת, ירידה בגודל העובר, סוכרת ועוד.
- גידולי הריון בחניכיים .
הדלקת עלולה להביא להתפתחות גידולי רקמת החניכיים בסביבות השליש השני. זה אינו סרטן, אך בהחלט גידולים אלה נפיחות בצורת "תות" . אם ה"תותים" לא נעלמים לאחר הלידה, יש צורך להוריד אותם הצורה כירורגית.
3.עלייה בשיעור העששת.
נשים רבות נוטות לצרוך יותר פחמימות במהלך תקופת ההריון ואף נמנעות מצחצוח שיניים כפי שהוזכר לעיל. נוסף על כך, ההקאות מעלות את החומציות בחלל הפה. החומצה עלולה לפגוע באמייל, שכבת המגן החיצונית של השן.